7 Mayıs 2014 Çarşamba

Mülk Suresi 1. Ayet (3. Bölüm)

Tebarekellezi bi yedihil mülk...

   Bu ayet Yüce Yaratıcının büyüklüğünü, ilmini, mülkü üzerinden anlatıyor. Üzerinde yaşadığımız, başımızın üzerindeki bu engin mülk tamamıyla O'nun elindedir. O kadar geniş ve büyük ki, biz, hatta içinde yaşadığımız dünya ve güneş sistemi dahi bir nokta kadar bile değil. Bu kadar büyük bir sistemi yaratan ve kontrol eden kudretten sözediyoruz. 

   O'nunla irtibata geçebiliyor olmak, O'nu anlayabiliyor,  O'na saygı duyabiliyor, O'nu farkedebiliyor olmak, O'na secde edebiliyor olmak ne büyük şeref. O'na hamd edebilmemiz, O'nu razı edebilme ihtimalimiz dahi bizde büyük bir heyecan oluşturuyor, bize olağanüstü şeyler vaadediyor.  Allah'ın mülkü, bize olan vaadiyle daha bir anlamlıdır. Bize vaadettiklerini, yarattıkları üzerinden baktığımızda anlıyoruz.

   Ve hüve ala külli şey'in kadir.

   O herşey üzerine kadirdir. Mülke yönelik okumamız bizi bu anlama taşıdı. Yani O herşeye gücünü yetirir. Mülküne baktığımızda bunları yaratan, kontrol eden, bu sistemi işleten bu kudret herşeyi yapar, değilmi ki bunları yapmış. Bu böylesi bir referanstır.

   Fezada bir hiç hükmünde olan bu gezegende bile bizim için olağanüstü güzellikler sunan, bunları yaratan, bize, daha nicelerini yaratabileceğini vaadediyor. Bu mülke bakın ve O'nun "ala külli şey'in kadir- her şeye gücü yeten" olduğunu görün. 

   Bu bir projeydi, bir örnekti, bir versiyondu.(dünya-evren) Allah'ın sonraki yaratılışlar için bu projeye sadık kalmak, benzerini yapmak zorunluluğu yok. O, kendisini " yahluku ma yeşa'- dilediğini yaratan" olarak tanıtıyor. Hiçbir referansa, kalıba bağlı kalmadan yaratan. Bu "Fatır" demek. Yani bir öncekinin izini taşımaksızın yaratan. "Fatırıssemavati vel'ard- Göklerin ve yerin benzersiz varedicisi"

   Allah'ın mülkünün büyüklüğü, derinliği bir yönden de bize sonsuzluğu, sınırsızlığı ifade ediyor. Allah neden uçsuz bucaksız yaratmış bu evreni? Sonsuzluk kavramının karşımızda şekil almış bir fotoğrafı var.  Allah'ın kudreti ancak bu kelimeyle karşılığını buluyor;  "Sonsuz- Sınırsız" . 

   Böyle bir kudretten söz ediyoruz. Bunu elinde tutana hamd ediyor, O'na secde ediyoruz. Ve bunu O'ndan gayrı hiçkimseye layık görmüyoruz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder